Conducere
Marin Niculcea, Presedinte
Telefon: 0723502424
Email: niculcea_marin@yahoo.com
Marian Lisu, Director general
Telefon: 0723660966
Email: cciateleorman@yahoo.com
Bogdan Zaval, Consilierul Presedintelui
Telefon: 0737833829
Email: bogdan.zaval@cciatr.ro
ISTORIC
Camera de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Teleorman este o organizatie neguvernamentala si autonoma, care sprijina si reprezinta interesele membrilor sai si ale celorlalti agenti economici din judet, in raporturile lor cu autoritatile romane si cu organisme din strainatate.
A fost fondata in 1865, pe baza primelor legi comercialedate de Alexandru Ioan Cuza, cu sediul la Turnu Magurele – resedinta de judet in acea perioada – sub titulatura „Camera de Comerciu si de Industrie Turnu Magurele” si avea arondate in circumscriptie judetele Teleorman, Muscel si Arges. In anul 1949 isi intrerupe activitatea din considerente legate de noua politica administrativa. In conformitate cu Decretul-Lege 139 din 11 mai 1990 si din initiativa a 64 de agenti economici, in iunie 1990 este reinfiintata sub actuala titulatura „Camera de Comert, Industrie si Agricultura Teleorman”.
Devine persoana juridica in temeiul Hotararii de recunoastere de catre Guvernul Romaniei nr. 790 din 23 iulie 1990. In prezent isi desfasoara activitatea dupa Legea nr.335/2007.
Activitatea Camerei de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Teleorman in prezent se desfasoara in conformitate cu legea 335/2007, principalele atributii prevazute in statut fiind:
Actiuni de ppromovare a activitatii economice locale in tara si strainatate
- Reprezentarea intereselor economice ale agentilor economici, de grup sau individuale, in diferite situatii:
- manifestari comerciale, expozitionale, culturale, etc. la care participa reprezentanti ai CCIAT
- intocmirea de studii, rapoarte, propuneri cu caracter legislativ, etc. care sunt promovate la nivelul institutiilor centrale sau in strainatate
- promovarea sau sustinerea unor initiative, programe sau alte demersuri, pe plan local
- Instruire si formare profesionala la nivelul standardelor internationale a persoanelor interesate in practicarea unor meserii si specializări
- Organizarea si desfasurarea unor activitati de atestare profesionala in domeniul afacerilor, pe baza reglementarilor in vigoare.
- Elaborarea si editarea de metodologii si programe de instruire pentru formarea si specializarea profesionala a personalului agentilor economici
- Informatii economice si comerciale si sprijin in identificarea de oportunitati de afaceri, oferite prin:
- materiale informative ocazionale, transmise prin fax, telefonic sau inmanate direct
- materiale din tara si din strainatate aflate la sediul CCIAT: reviste, ziare, cataloage, breviare, anuare, manuale, pliante, etc.
- Informatii de afaceri, din diferite baze de date:
- Baze de date proprii ale CCIA Teleorman
- SINFOCAM – Sistemul de informatii de afaceri al Camerelor de Comert si Industrie din Romania
- Baze de date internaţionale, prin intermediul CCIR sau al altor organisme
- Eliberare de documente necesare pentru desfasurarea activitatii :
– certificate de onorabilitate
– certificate de origine sau de forta majora
– adeverinte de membru, necesare la obtinerea de vize, licente, sau diferite reduceri de taxe
- Sprijin in pregatirea unor documentatii necesare:
- documentatia de constituire a societatilor comerciale si modificari ale actelor constitutive ale acestora
- consultanta si elaborare de planuri de afaceri pentru microintreprinderi si IMM-uri
- consultanta in resurse umane
- studii de piata
- obtinerea vizelor consulare si a carnetelor ATA
- obtinerea avizelor si autorizatiilor de functionare pentru agentii economici prin Biroul de Asistenta si Dezvoltare a Societatilor Comerciale
- diferite documente necesare activitatii de export-import
- Alte servicii:
- serviciul de protectie a proprietatii industriale
- servicii de interpret – insotitor
- servicii de redactare, traducere – reconversie si transmitere documente
- consultanta acordata agentilor economici pentru obtinerea de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana si Banca Mondiala, pentru dezvoltarea activitatii.
Structura CCIA Teleorman are urmatoarele nivele:
- a) Adunarea Generala a Membrilor Camerei– este organul suprem de conducere, se compune din membrii Camerei si, conform statutului, se intruneste o data pe an si adopta hotarari;
– Conducerea onorifica este asigurata de 3 vicepresedinti, cate unul pentru fiecare din domeniile industrie, agricultura si comert/servicii, alesi de catre Colegiul de Conducere dintre membrii acestuia si un secretar general, ales de catre Adunarea Generala. - b) Organele de Conducere alese:
– Colegiul de Conducere al Camerei se alege de Adunarea Generala, pentru o perioada de 4 ani si este compus din 15 membri; se intruneste in sesiuni si adopta decizii
– Presedintele este cel care emite dispozitii
- c) Organul de conducere executiv – Consiliul Director condus de Directorul General
- d) Departamentele functionale, constituite din personal neeligibil si care are urmatoarea structura:
– Departament economic;
– Compartiment secretariat, relatia cu membrii, P.R., organizare evenimente, presa;
– Departament targuri si expozitii;
– Departament juridic – consultanta infiintare firme;
– Departament cooperare interna si internationala – Afaceri europene;
– Departament formare perfectionare profesionala;
– Centrul de informare tehnologica;
– Compartiment informatic;
– Societate comerciala INTERALEX S.R.L.
Membrii CCIA Teleorman au urmatoarea structura:
- Membri individuali:
a) operatori economici – persoane fizice/juridice, inregistrate la ORC Teleorman
b) sucursale, reprezentantele unor societati comerciale si altele asemenea fara personalitate juridica, legal inregistrate la ORC si autorizate sa functioneze in judet
- Membri colectivi:
- a) filialele Camerelor de Comert bilaterale
b) asociatiile profesionale locale
c) organizatiile patronale existente in judet
III. Membri onorifici: cadre didactice, omeneni de stiinta, specialisti in economie si legislatie comerciala, personalitati ale vietii publice din judet.
Inscrierea ca membru se face la cererea agentului economic, cu acordul Colegiului de Conducere si prin achitarea unei taxe de inscriere. Calitatea de membru se pastreaza prin achitarea, la sfarsitul fiecarui an financiar, a unei cotizatii stabilita valoric functie de tipul si de performantele economice ale agentului economic.
Realizari ale CCIA Teleorman (obtinute in cei 22 ani de la reinfiintare):
- a reusit sa creeze si sa organizeze un aparat propriu, specializat in deservirea si promovarea intereselor agentilor economici si a economiei judetului, in general.
- a impulsionat consecvent si dinamic dezvoltarea mediului de afaceri din judet, a relatiilor din interiorul acestuia si, mai ales, dintre acesta si administratia locala, organisme centrale sau medii de afaceri diverse din tara sau strainatate.
- a sprijinit constant, in contextul noilor relatii pe care le presupune tranzitia spre o economie de piata, dezvoltarea comertului, industriei si agriculturii, cu o nota in plus pentru cele peste 2000 de societati care s-au bucurat in aceasta perioada de calitatea de membru al Camerei.
- a infiintat la Alexandria si a organizat incepand din 1991 douazeci editii consecutive ale Targului national pentru agricultura si industrie alimentara AGRALIMEX; de asemenea, a infiintat si a organizat mai multe editii ale Targului pentru bunuri de consum ALBCO si ale Targului pentru constructii si amenajari interioare CONSALEX., precum si cinci editii ale Salonului Auto SAALEX.
- a participat la constituirea de consortii, fundatii si parteneriate judetene, precum: Centrul Teritorial “Teleorman” de Instruire in Comert Exterior, Centrul de Dezvoltare pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii Teleorman; Filiala Teleorman a CNIPMMR; Filiala Teleorman a Fundatiei “Scoala Romana de Afaceri”; Filiala Teleorman a asociatiei patronale ANAMOB din domeniul moraritului si panificatiei;
- este membru al Camerei de Comert Internationale -I.C.C.- cu sediul la Paris, este membru fondator al Consiliului de Afaceri Romano-Turc si al Bursei Agricole si de Marfuri Generale Arad, este membru semnatar al Parteneriatelor cu Camera de Comert din Kavala-Grecia, al Memorandumului cu Universitatea “Dimitar Tvenov” din Svistov-Bulgaria si al Memorandumului cu Camera de Comert si Industrie din Alexandria, Egipt , este initiatoare a proiectelor de trecere a Dunarii cu ferry-boat-ul la Zimnicea-Svistov si Turnu Magurele-Nicopole.
- a derulat sau are inca in derulare proiecte finantate de organisme internationale, cum sunt: proiectul adresat fortei de munca disponibilizate din judet si finantat de Banca Mondiala; proiectul CIGRU de instruire in gestiunea resurselor umane finantat din fonduri PHARE prin Programul PROGRESS; proiectul EUROFEM de instruire manageriala adresat femeilor din judet; proiectul CT-ICE de instruire in domeniul comertului exterior si proiectul PIM-IMM de instruire a managerilor din sectorul IMM, ambele finantate din fonduri PHARE, prin Programul C.E.S.
- in 2007 au fost depuse proiecte pentru obtinerea de fonduri nerambursabile pe PHARE CBC 2005 RO-BG si PHARE 2005; astfel, pe Programul PHARE CBC 2005 pentru România – Bulgaria a fost depus proiectul „Formarea profesionala in alimentatia publica”, pe Programul PHARE 2005 DEZVOLTAREA RESURSELOR UMANE – Promovarea invatarii pe parcursul intregii vieti pentru calificarea si recalificarea fortei de munca, a fost depus proiectul „Program de calificare si specializare a personalului operativ si a managerilor din industria alimentara din judetul Teleorman – PRO-ALIM”, ambele declarate eligibile.
- La inceputul anului 2008 au fost depuse proiecte pe PHARE CBC 2005 si PHARE 2006. Astfel, pe Programul PHARE CBC 2005 pentru România – Bulgaria a fost depus proiectul „Centrul Regional Romania-Bulgaria pentru Dezvoltare Agricola – CRDA”, iar pe Programul PHARE 2006 DEZVOLTAREA RESURSELOR UMANE – Promovarea invatarii pe parcursul intregii vieti pentru calificarea si recalificarea fortei de munca, urmeaza a fi depus proiectul in cursul lunii iunie.
- a realizat patrusprezece editii consecutive ale competitiei judetene “Topul Firmelor din Teleorman” si a colaborat cu CCI a Romaniei la realizarea competitiei de nivel national “Topului National al Firmelor”.
- a reluat editarea buletinului oficial al CCIA Teleorman “Informatii Comerciale” care, in mediile de specialitate, este considerata cea mai buna publicatie periodica care apare in judet si este distribuit gratuit celor mai importanti agenti economici si institutii din judet, la ambasade si alte organisme cu atributii economice din reteaua diplomatica care sunt deschise in Romania, precum si in reteaua camerelor de comert teritoriale.
Conducere
Marin Niculcea, Presedinte
Telefon: 0723502424
Email: niculcea_marin@yahoo.com
Marian Lisu, Director general
Telefon: 0723660966
Email: cciateleorman@yahoo.com
Bogdan Zaval, Consilierul Presedintelui
Telefon: 0737833829
Email: bogdan.zaval@cciatr.ro