Uniunea Europeană și Regatul Unit au agreat la 17 octombrie 2019 proiectul unui Acord de retragere a Regatului Unit din UE.
Acordul de retragere a intrat în vigoare la 1 februarie 2020 și a permis asigurarea unei perioade de tranziție între cele două părți, care a început la 1 februarie 2020 și care se va finaliza la 31 decembrie 2020.
Pe parcursul perioadei de tranziție, Regatul Unit nu mai participă la mecanismul decizional și nu mai este reprezentată în instituțiile UE, dar acestuia i se aplică, în continuare, acquis-ul european. Până la 31 decembrie 2020, Regatul Unit păstrează astfel toate drepturile și obligațiile ce revin unui stat membru.
În timpul perioadei de tranziție, Uniunea Europeană și Regatul Unit desfășoară negocieri asupra relației lor viitoare. Dacă un acord va fi finalizat înainte de sfârșitul perioadei de tranziție, acesta va constitui baza relației dintre Uniunea Europeană și Regatului Unit într-o serie de domenii.
Indiferent de rezultatul negocierilor în curs, efectele concrete ale retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană vor genera efecte la nivelul cetățenilor/ mediului de afaceri începând cu 1 ianuarie 2021 chiar și în eventualitatea încheierii acordului privind relațiile viitoare.
Prezentul site cuprinde informații și link-uri utile pentru pregătirea cetățenilor, mediului de afaceri și oricăror părți interesate cu privire la schimbările care vor avea loc în relația cu Regatul Unit, structurate pe următoarele tematici:
- Reglementări vamale, taxe, certificate
- Transport, autorizații
- Mediu de afaceri
- Mobilitate și cetățeni
- Justiție și afaceri interne
De asemenea, cetățenii, mediul de afaceri, orice părți interesate pot adresa solicitări suplimentare de clarificare principalelor instituții responsabile.